دامنه چیست؟
دامنه چیست و چگونه کار میکنند؟
اغلب افراد مبتدی این سوال را دارند: دامنه چیست؟ و چگونه کار میکند؟ اگر شما مبتدی هستید، ممکن است شنیده باشید که برای ایجاد یک وبسایت نیاز به یک دامنه (domain) دارید. با اینحال، بسیاری از مبتدیان نام دامنه را با وبسایت یا هاست اشتباه میگیرند.
در این مقاله، ما دامنه و نحوه عملکرد دامنه را معرفی خواهیم کرد. هدف این است که به شما در انتخاب نام و ثبت دامنه مناسب برای وبسایتتان کمک کنیم.
دامنه چیست؟
دامنه آدرس وبسایت شما است. مردم برای مشاهده سایت شما، آن را در نوار مرورگر خود وارد میکنند. به عبارت ساده، اگر وبسایت شما یک خانه باشد، دامنه چیست؟ ،دامنه آدرس آن خانه است.
بهعنوانمثال آدرس سایت کافه دیزاین Kafedesign.ir است. در اینجا این آدرس همان دامنه است.
نام دامنهها یکتا هستند و هر نفر در کل دنیا فقط میتواند از یک نام استفاده کند. بهعنوانمثال، هیچکس دیگری نمیتواند دامنهای به اسم Kafedesign.ir را ثبت کند، چون قبلاً ثبتشده است.
یک توضیح بیشتر:
اینترنت یک شبکه عظیم از کامپیوترها است که از طریق یک شبکه جهانی (استفاده از کابل) به یکدیگر متصل هستند. هر کامپیوتر در این شبکه میتواند با دیگر کامپیوترها ارتباط برقرار کند. برای شناسایی آنها، به هر کامپیوتر یک آدرس IP اختصاص داده میشود. ای پی یکرشته از اعداد است که یک کامپیوتر خاص در اینترنت با آن شناسایی میشود. یک آدرس IP معمولی به شکل ۵۶.۲۵۹.۶۶.۱ است.
درواقع آدرس هر سایتی در اینترنت یک آی پی است. مثلاً شما برای اینکه وارد سایت کافه دیزاین شوید باید یک آی پی مانند ۵۰.۶۳.۱۲۱.۹۷ را در مرورگر خود وارد میکردید. به خاطر سپردن این آدرس ای پی کار زیاد آسانی نیست و امکان دارد شما بیش از چند روز نتوانید آن را به خاطر بسپارید. مخصوصاً زمانی که شما بخواهید چندین سایت را در هرروز بازدید کنید.
در اینجاست که نام دامنه مشکل را حل میکند. در حال حاضر اگر میخواهید یک وبسایت را ببینید، لازم نیست که یکرشته طولانی از اعداد را وارد کنید. در عوض، شما میتوانید با واردکردن نام دامنه بهآسانی وارد سایت موردنظرتان شوید.
اجزای دامنه
دامین به طور کلی از ۲ بخش اسم و پسوند تشکیل شده است که خروجی آن میشود آدرس سایت شما
نام دامنه:
نام منحصر به فرد و یکتا شما، با قابلیت به یاد سپاری، جذاب با قابلیت برند شدن و کلی ویژگی های دیگر که بازهم پیشنهاد میکنیم که باز هم پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش انتخاب نام دومین را در کافه دیزاین را مشاهده کنید
پسوند دامنه
پسوند های بسیار زیادی وجود دارند که هر کدام از آن ویژگی های خاص خود را دارند پسوند ها مثل .ir، .comو…
انواع پسوند دامنه
پسوند ها به دسته بندی های مختلفی تقسیم میشوند، اما همه آن ها ملزم به دریافت مجوز از شرکت ICANN می باشند، به پسوند هایی که مجوز رسمی دارند TLD یا (Top Level Domain) می گویند ، که در ادامه این مقاله قصد داریم عنوان آن ها را برای شما همراهان کافه دیزاین پک توضیح دهیم با ما همراه باشید.
پسوند های عمومی
پسوند های شامل com. به معنی commercials که مناسب فعالیت تجاری می باشد، دامنه net. که به معنی network مناسب برای شبکه و در نهایت org. به معنی organization که مخصوص ارگان هاست اما نکته حائز اهمیت این است که محدودیت برای ثبت این دامین وجود ندارد و هر کسی میتواند این دامین ها را رجیستر کند
پسوند های اختصاصی
این دامنه همان طور که از نامشان مشخص است به طوری کاملا اختصاصی برای سازمان ها یا حتی افراد با فعالیت های مشخص در قوانین و چارچوب مشخص می باشد، از این نوع دامین میتوان به biz. اشاره کرد که مخفف Business برای کسب و کارهای تجارت الکترونیک با فعالیت خاص می باشد، مثال بعدی میتواند دامین محبوب pro. به معنی Professional که حتما نیاز به دریافت مجوز میباشد و برای افرادی در هر زمینه فعالیت به صورت حرفه ای میباشد
پسوند های دامنه ملی
شاید شما هم پسوند های کشوری را به صورت دو حرفی بشناسید دامنه هایی ماندد ir. که متعلق به وسط خودمان ایران بوده و دامنه هایی مانند tr. که مربوط به کشور ترکیه بوده است، اما شاید سوال برای شما پیش بیاید که برخی از دامنه ها هم هستند که دو حرفی هستند و مربوط به کسب و کار ها می باشد مانند tv. که مربوط به تلوزیون می باشد یا co. که مربوط به کمپانی ها می باشد! پس تکلیف این ها چیست ؟
نکته اینجاست که اشتباه فکر میکنید در واقع دامنه tv. مربوط به کشور (تووالو) “Tuvalu” می باشد و دومین co. مطعلق به کشور کلمبیا میباشد که به علت شبیه بودن پسوند این دامنه به کسب و کار ها باعث شده است، این کشور از این فرصت استفاده کنند و از این طریق اقدام به فروش دامنه ملی خود کنند، البته گفتنی است که این قبیل دامنه تنها به این کشور های خلاصه نمی شود و میتوان it ، cc و…. اشاره کرد
چه کسی مسئول سیستم نام دامنه (DNS) است؟
شرکت اینترنتی برای نام و شماره اختصاصی (ICANN) سیستم نام دامنه را مدیریت میکند. این یک سازمان غیرانتفاعی است که سیاستها را برای نام دامنه ایجاد و پیادهسازی میکند.
ICANN به شرکتهای ثبت دامنه برای فروش دامنه اجازه میدهد. این شرکتها مجاز به ایجاد تغییرات در رجیستری نام دامنه برای شما هستند.
چگونه یک نام دامنه را برای وب سایت خود انتخاب کنیم؟
در حال حاضر بیش از ۳۵۰ میلیون نام دامنه ثبت شده و هزاران نفر دیگر هر روز ثبت نام می کنند.
این بدان معنی است که همه چیزهای خوب در حال حاضر ثبت شده اند یا خیلی زود ثبت نام می شوند.
این فشار زیادی را بر کاربران جدید وارد می کند تا از یک ایده دامنه برای وب سایت خود استفاده کنند.
چگونه می توان نام دامنه را خریداری کرد؟
می توانید نامهای دامنه را از یکی از بسیاری از ثبت کنندگان نام دامنه خریداری کنید.
یک نام دامنه به طور معمول ۱۶۰ هزارتومان در هر سال هزینه دارد.با این حال ، خرید دامنه به طور خودکار خدمات میزبانی را به شما ارائه نمی دهد. برای این کار به یک حساب میزبانی وب سایت نیز احتیاج دارید. بسیاری از شرکت های میزبان وردپرس خدمات ثبت دامنه را نیز ارائه می دهند. این به شما امکان می دهد تا هر دو سرویس را تحت یک حساب مدیریت کنید و دیگر نیازی به نگرانی در مورد تغییر تنظیمات سرور نام برای دامنه خود ندارید.
نکات مهم در مورد انتخاب دامنه مناسب
در حال حاضر بیش از یک میلیون سایت با دامنه ir. وجود دارد. برای دامنههای خارجی فعال در ایران مثل com. آمار درستی در دسترس نیست. دامنههای ثبتشده در کل دنیا بیش از ۳۵۰ میلیون دامنه است و این آمار روزبهروز بیشتر میشود و تعداد کسانی که میخواهند سایت ایجاد کنند روند صعودی دارد.
همانطور که در بالا ذکر کردیم نام دامنه یکتا است، اگر قصد دارید یک سایت برای خودتان ایجاد کنید بهتر است هرچه زودتر نام دامنه مناسب با کار خودتان را ثبت کنید تا شخص دیگری آن را ثبت نکند.
در اینجا چند نکته مهم برای انتخاب نام و ثبت دامنه مناسب را ذکر میکنیم:
- سعی کنید نام دامنهای که انتخاب میکنید ساده باشد تا بهراحتی حفظ شود.
- بهتر است نام دامنه انتخابی هنگام تایپ کردن ساده باشد و بتوان بهآسانی آن را تایپ کرد.
- ترجیحاً نام انتخابی برای دامنه کوتاه باشد.
- نام دامنه بهتر است معنی داشته باشد.
- قوانین انتخاب نام دامنه را رعایت کنید. مثلاً برای سایتهای وردپرسی شما حق استفاده از کلمه wordpress را در دامنه خود ندارید.
- سعی کنید نام دامنه انتخابی شما، اسم برند شما باشد.
- نام انتخابی شما باید منحصربهفرد باشد.
- بهتر است برای انتخاب نام دامنه از اعداد و خط فاصله استفاده نکنید.
توصیه میکنم که برای سایت خودتان هم دامنه با پسوند ir. و هم با پسوند com. تهیه کنید.